Trigger, ubehandlet unntak -og andre særmeldinger

Påstand: Særmeldingenes tid er kommet tilbake � etter flere tiårs opphold. Noen vil vel spørre � hva er det Berntsen i Adm.byggets 6. Etasje (også kalt sjette avdeling blant innvidde) vrøvler om nå ?

Tja, si det. Under krigen gjaldt meldingene fra London liv eller død. En særmelding på radio kunne for eksempel ha denne ordlyden:

Kattepusen fikk 3 unger for 2 dager siden.

Det kunne for eksempel bety at ved midnatt om 2 dager ville diverse alliert utstyr bli droppet fra luften over nordenden av Spålen i Nordmarka. Da var det Milorg-karer som visste eksakt hva de skulle gjøre. Dersom London istedenfor "kattepusen" sa "pusekatten" så kunne det bety at slippet ville skje ved Hakklokroktjern � en halv mils vei unna. Greit og entydig. Av meget forståelige grunner kunne ikke meldingene gis i klartekst.

Mye vann er rent i havet siden den gang. Men særmeldingene fortsetter å strømme over oss uinnvidde � og de er minst like uforståelige. På dataskjermen min dukker av og til følgende yndige meddelelse opp:

FRM-40735: ON-LOCK-trigger forårsaket ubehandlet unntak ORA-03114.

Interessant. Hva eller hvem er "Trigger" � bortsett fra den hvite hesten til en av mine barndoms tegneseriehelter � Roy Rogers ? Det er neppe den som er ute og går. Salige Trigger er nok blitt spist opp for flere tiår siden � i form av pølser. Egen etterretning kombinert med litt sunt vett har avdekket at ovenstående setning egentlig betyr

Beklager - Oracle er "nede". Logg av og prøv igjen litt senere

Håper jeg ikke provoserer våre yppersteprester for meget, men lille meg tillater meg likevel å spørre i all ubeskjedenhet: Hvorfor i (jernbanestasjon i Nord-Trøndelag, oversatt fra engelsk til norsk) kan ikke meldingen gis i klartekst ? Fortell meg hva et "ubehandlet unntak" er ! Det virker omtrent like ulogisk (og ufysisk) som for eksempel komprimert vakuum - eller like ukjemisk og ugeologisk som messing-gruver.

Vår bankforbindelse - Postbanken - er også med på dette rotteracet, selv om Oracle�s eksempel ovenfor er av høyere klasse. Eksempel på tilbakemelding når en betaling til utlandet er blitt avvist :

Kan ikke fremsendes på grunn av manglende informasjon

Feil adresse ? Neida � da står det "Mottakers poststed mangler", enten det er poststedet eller resten av adressen som mangler. Meldingen ovenfor betyr faktisk at en betaling (USD 40) til rest-Jugoslavia er stoppet på grunn av Serbia-boikotten. Hvilken informasjon er det som mangler ? Samme spørsmål fra meg tillates stilt nok en gang��!

Ulf Berntsen

 

Uniforum 20.08.1998