Teknikk tilpasset menneskene - eller er det omvendt ?

Her på Regnskapsseksjonen i 6. etasje i Geitostens Hus (i alle fall ser det slik ut) har vi fått et teknisk vidunder av en laserskriver. Den bærer navnet Kvesturet - oppkalt etter seksjonsnavnet før 1980. Skriveren er koblet til alle PC'ene og de gjenværende Mac'ene her.

Når noe skal skrives ut - og det hender jo titt og ofte - så går utskriftsordren elektronisk via serveren effie eller admin. Disse serverne befinner seg ikke her i huset, men et annet sted på campus. Dit må det være langt ! Det tar evigheter før papiret endelig kommer ut. Mer enn en gang har jeg lurt på om dataene går i bane rundt Saturn og Jupiter før skriveren mottar dem.

Akkurat det er vel ikke skriverens feil. Dens feil ligger på et helt annet plan: Den inneholder 3 stk "tray" nummerert 1,2 og 3. Ofte når noe skal skrives ut, så står en rød lampe og blinker på selve skriveren - og den blokkerer for dokumenter som andre brukere skal ha skrevet ut. Da må jeg eller noen trykke på en grønn knapp - og vips kommer alt på en gang. Jfr. ketchup-prinsippet. (Når ketchup er emballert på glassflasker kommer som kjent ingenting først, dernest ingenting 2-4 ganger - og så kommer alt !)

Får stadig beskjed om å gå inn i diverse vinduer for utskriftsformat etc. for å endre konfigurasjoner og fanden-vet-hva. Følger de faglige (?) rådene, selvsagt. Da går det bra en stund. Men så dukker samme vrøvlet opp igjen noen dager senere. I mellomtiden har noen fiklet med et eller annet - et eller annet sted.

Altså hør nå her, teknokrater og samfunns-kompliserere: En skriver, printer eller hva den kalles - har kun en eneste oppgave her i livet. Det er å gjøre som den får beskjed om, nemlig å skrive ut et visst antall A4-ark. Hvilket "tray" papiret skal hentes fra er totalt uinteressant !

Ikke gjør tingene mer komplisert enn de trenger å være. Når vi skriver noe med kulepenn på et stykke papir så er det de færreste av oss som har noen begreper om de kjemiske prosessene som foregår mellom blekk og papir. Vi bare skriver, inntil blekket tar slutt og vi henter en ny kulepenn i skapet. Når vi bruker telefonen, så er det vel ingen av oss som vet noe om hvordan de involverte telefonsentralene er bygget opp og hvilke "systemer" og "versjoner" som brukes. Vi bare slår nummeret - og får enten svar eller ikke svar.

Fortsetter det slik, må vi vel en gang i fremtiden ha høyere teknisk utdannelse på sivilingeniørnivå for å bruke toalettet !

Ulf Berntsen (16.05.1997)