UNIFORUM 1/97
1997 = Slurvbekjempelsens år ?

Vi har som kjent visse "år" av og til; f.eks har vi hatt naturvern-, kvinne-, barneår - og så videre Hva med et "Slurv-bekjempelsens år" eller "Avslurvingsår" ?

Det trengs. Spesielt i akademiske miljøer. Jeg overveier å bestille to stempler med tekst:

RETUR TIL ANVISENDE MYNDIGHET
VENNLIGST BENYTT LATINSKE BOKSTAVER
 
RETUR TIL ANVISENDE MYNDIGHET
ADRESSEN ER UFULLSTENDIG

Det er ikke så enkelt når vedkommende gjesteforeleser, sensor (eller hva det nå er) bor i Langtvekkistan og en uleselig håndskrift er benyttet. Naturligvis kan jeg forsøke å tolke teksten så godt det lar seg gjøre etter går-det-så-går-det-filosofien. Dessverre er mine kunnskaper i tyrkisk, ungarsk, urdu eller swahili nokså mangelfulle. Systemet her forventer at kjappe og raske metoder brukes. Værsågod neste sak ! Ingen andre legger noen vekt på slike detaljer. Dumt. Men slik er livet - denslags er ikke pensum på BI. Det resulterer ofte i at sjekken returneres oss noen måneder senere i en konvolutt påstemplet en melding om ukjent eller utilstrekkelig adresse. Da kan vedkommende ha sultet ihjel i mellomtiden......!

De fleste utenlandske postverk krever postnumre i adressen. Det har ikke alle fått med seg. Reglene praktiseres stort sett mye strengere i utlandet enn her på berget. Som oftest oppgir utlendingen korrekt og fullstendig adresse til UiO-funksjonæren han/hun har kontakt med. Problemet er ofte at ikke alle opplysninger bringes videre hit til Regnskapsseksjonen. Noen UiO-personer glemmer eller unnlater påføring av postnummer eller postkode (UK og Canada). Man tror visst at postnumre bare er et byråkratisk påfunn av Posten i Norge. Skivebom !

Du verden så mange gjesteforelesere og sensorer som bor på kontorene sine! I enkelte miljøer - spesielt innen medisin og odontologi - har mange en inngrodd fobi mot å oppgi sin privatadresse. De oppgir i stedet sin arbeidsgiveradresse. Den er ofte så lang som en østerdalsk fimbulvinter eller et amerikansk coast-to-coast godstog. Datasystemene som brukes forutsetter at adressen er relativt kort. Da må mye daukjøtt skjæres bort for at adressen i det hele tatt skal få plass med det antall tegn vi har til disposisjon. Dessverre kommer man dessverre ofte til også å fjerne friskt vev - altså nødvendige opplysninger. Jeg kan ikke forutsettes å ha detaljerte kunnskaper om oppbygging og organisering av flere hundre utenlandske universiteter, sykehus, biblioteker og annet. Resultatet blir som tittelen på en kjent Elvis-låt fra 1950-tallet: Return to sender.....!

Slurvbekjempelsen bør derfor først være en kampanje for å

Lykke til. Børst støvet av skrivemaskinene. Ved håndskrift - skriv tydelig og L-A-N-G-S-O-M-T når navn og adresse påføres. Det er IKKE effektivt når betalinger blir forsinket eller returnert på grunn av slikt tøv som dette.

 

Ulf Berntsen