Rapport fra Republikken Absurdia

Departementet har talt. Familien Blinders pålegges å anskaffe seg ny bil. Den gamle de har tilfredsstiller ikke kravene til kontroll og sikkerhet som Absurdias nasjonalforsamling nylig har vedtatt med stort flertall. Nytt clutch-reglement, må vite. Det kommer i tillegg til vifterem-direktivet fra i fjor. Alle plikter å følge dette regelverket. Kun to leverandører er godkjent av Departementet. De to har påkostet seg de mest fargerike reklamebrosjyrene for sine produkter.

Så står bilen der. Blank i lakken, og med motoren i gang. Si meg, ytrer Blinders senior � er det ikke noe som mangler ?

Stemmer, det. Bilen er langt fra komplett. Blant annet fordører, baksete og motorpanser glimrer med sine fravær. Dessuten virker girene motsatt: Reversen forover, 1-4 gir bakover. Det blir jo litt vemmelig å kjøre på det viset i lengden.

Det er ekstrautstyr får vi vite. Og til det trengs betydelige tilpasninger. Prislappen er minst like høy som det bilen i seg selv kostet. At girene virker motsatt vei begrunnes med at dette er en amerikansk standardversjon, som satt inn på europeisk vis forårsaker slike rare utslag. Å gjøre noe med det vil ta lang tid. Det er ikke en prioritert oppgave. I en tidligere versjon av samme bilmerke var det slik at motorolje ble sprøytet inn i sylinderne gjennom forgasseren, mens bensinen ble brukt som smøremiddel. Det gikk ikke så bra. Enda verre var det den gangen da tennpluggene ikke bare var montert i sylinderne slik de skulle, men også i bensintanken !

Familien Blinders er forpliktet til å ta bilen i bruk. For at det samme kjøretøyet skal fungere i praksis, må familien rydde et værelse som kontor for et par konsulenter fra bilfabrikken. De skal holde på noen måneder for å foreta de omtalte tilpasningene. Mens dette pågår blir familien Blinders sendt på noen brukerseminarer, som de naturligvis selv må betale. Et par familiemedlemmer får også status som superbrukere av bilen.

Endelig � etter 3-4 måneder er bilen ferdig tilpasset hjemlige forhold. Konsulentene drar sin vei, godt fornøyd med betalingen.

Familien Blinders setter seg inn i bilen. Nå skal det endelig kjøres en tur.

Det blir ikke så lange turen. Rattet viser seg å virke normalt bare i venstresvinger. I høyresvinger er det betydelig redusert virkning slik at bilen bare kan kjøre gjennom svært slake kurver. Full svingradius begge veier er også en kostbar ekstra tilpasning, men det er det for sent å tenke på nå som farten er stor og motgående trafikk tett.

Hjelp ! Tuuuuut ! Bang !

Oppe hos Vårherre er alle tilpasninger gratis � hvis man slipper inn, da. Og der oppe finnes garantert ingen systemkonsulenter eller departementale beslutningstakere !

Ulf Berntsen

21.september 2000